Hol érdemes elindulni? A hagyományos, legkedveltebb francia út Saint Jean Pied de Portban (SJPDP) indul. Én azért javaslom ezt a várost, mert nemcsak ráhangol az útra a gyönyörű, eredeti állapotában megőrzött középkori óvárosával, de az innen induló első szakasz fizikailag is felkészít az út nehézségeire. No, meg a Pireneusok csúcsait nem szabad kihagyni! Népszerű kezdőpont még Pamplona, ami közlekedéssel a legkönnyebben elérhető.
Igazából attól függ, kinek mennyi ideje van. Hozzávetőlegesen 25-35 nap alatt járható végig az út SJPDP-ból.
*
Milyen messze van Santiagótól? Saint Jean Pied de Port - 800 km / 30 nap
Pamplona - 700 km / 26 nap
Burgos - 550 km / 20 nap
Leon - 300 km / 11 nap
Astorga - 270 km / 9 nap
O Cebreiro - 150 km / 5 nap
*
Hogyan jutok el a kezdőpontra? Saint Jean Pied de Port-ba a legegyszerűbben Párizson és Bayonne-on keresztül lehet eljutni. Párizsig ajánlott a fapados repülő (7000-30000 Ft, időben foglalva), onnan TGV-vel érdemes tovább utazni (10000 Ft, szintén elővételben a www.sncf.com oldalról, házhoz szállítják Magyarországra is a jegyet, egy héten belül!). Ugyanezen az oldalon megrendelhető előre 8 euróért a Bayonne-SJPDP jegy is.
A másik kézenfekvő megoldás a Budapest-Barcelona repülő. Figyelem: a barcelonai (Girona) repülőtér vagy 80 km-re van a várostól! A katalán fővárostól vonattal és busszal is elérhető Pamplona, de akár a határ spanyol oldala is: Roncesvalles. Taxival szintén megtehető a táv, nem olcsón (100 euró körül).
*
Honnan szerezhetek zarándokigazolványt? A nagyobb városokban (Saint Jean Pied de Port, Pamplona, Burgos, Leon, Astorga) lehet kapni a zarándokirodákban. Itthon a katolikus egyház segítségével is be lehet szerezni előre. Sőt, már a budapesti zarándokponton is kapható (VIII. ker., Horánszky u. 20.)
*

Mit vigyek mindenképpen magammal?

Hátizsák (40 literes legalább. Súlya ne legyen több a testsúly 10%-ánál, max 10-12 kg)
Hálózsák (vékony, könnyű)
bakancs és tornacipő (ld. alább)
vékony pulóver
lecsatolható szárú nadrág
rövidnadrág
kicsi törölköző
polifoam (csak ha kint akarsz aludni)
3 póló, 3 pár zokni, 3 váltás fehérnemű
esetleg fürdőruha (Óceánhoz)
esőkabát (olyan, ami a hátizsákot is védi! Próbáld fel előtte itthon!)
7,5 dekás műanyag palack (legjobb a biciklispalack)
sapka (tavasszal-ősszel is!)
tusfürdő (kicsi)
fényképezőgép (és töltő!)
mobiltelefon (és töltő!)
naptej (nyáron)
izomlazító krém
magnézium-tabletta
borotva
térképek
kis zseblámpa (kotorászáshoz)
sebtapasz
gyógyszer
ruhacsipesz
kisolló, tű, cérna
és füldugó (a nyugodt alvásért)
Egy jótanács: ne nylonzacsóba pakolj, inkább ruhazsákba.
*
Milyen cipőt vigyek? A cipő a zarándoklat kulcsa, tehát hagyj időt kiválasztani és bejáratni egyet. Azt mondják, nyáron elegendő egy tornacipő, de tapasztalataim szerint az 3 nap alatt tönkreteszi a lábat. Erre az útra egy túrabakancs kell, ha nem akarod feladni, vagy sokat szenvedni a sérülések miatt. Nem kell a legdrágább, 10-25 ezer forintért már a tökéletesnél is jobbat kapsz. Ha lehet, legyen vízlepergető és Gore-Tex-es (szellőzik, így nem izzad a láabd, és elkerülnek a vízhólyagok). Olyanok, mint a vibratalp, már az extra kategória. ITT az enyém, összehasonlításképpen.
Még valami: sokszor láttam, hogy délután néhányan lecserélték a cipőt szandálra. Bár kényelmesebb, de nem ajánlom, mert ebből lesznek a vízhólyagok. Bírd ki azt a pár órát a cipőben, utána levetheted. Ezért ajánlott egy második, könnyű cipőt/szandált vinni, amiben este sétálhatsz a szálláson és a településen.
*
Mennyi pénzt kell rászánni az útra? Végképp elszánt, lélekben és testben erős, félévnyi szabadsággal rendelkező zarándok akár ingyen is eljuthat santiagoba. A reálisabb megoldás szerint napi 8-25 euró között lehet költeni. A 25-ben benne van a szállás, a zarándokmenü, a mosatás-szárítás (3-3 euró), meg egy kiadós reggeli (szendvics, kóla, csoki). Harminc napra átlag 400-700 eurót kell szánni, ez alatt nagyon fapados lesz a dolog. Ehhez jön még hozzá az utazás költsége.
*
Melyik évszak a legalkalmasabb? Júniust és szeptembert ajánlják legtöbbször. Akkor már/még elég meleg van, és nincs tömeg, így akad elég hely a zarándokszállásokon. Nyáron járják az utat a legtöbben, július első 3 hetében (Szent Jakab napja, július 25. előtt) pedig rengetegen vannak. Szállás azért mindenkinek akad, csak néha elsőre nem találni szabad ágyat. Cserébe ezekben a hónapokban van a legmelegebb, nyugodtan kint lehet aludni a szabadban is, egy szál hálózsákban (polifoam azért ajánlott). Télen alig vannak, csak hát hideg van, és a legtöbb albergo is április és október között van nyitva.
*
Felszereltek a szállások?  Turistaszállásokhoz képest igen. Mindenhol van konyha, az összes szükséges felszereléssel (lábas, tésztaszűrő, tányér, eszközök, néha ott hagyott alapanyagok is). Zuhanyzó szintén az összes szállásos található, legalább 3-4. Hideg vízben általában nem kell fürödni, langyos mindenhol van. Magánszállásokon forró is.
Jobbára emeletes ágyak vannak, a fiataloknak a felső szintet adják, az alsót az idősebbeknek tartják fent. Néhány helyen szimpla ágyak is vannak, de ott általában zsúfolt a terem. Legkevesebb 4 ágy van egy szobában.
Sok helyen (általában a magánszállásokon) kert, medence is a zarándokok rendelkezésére áll, illetve vannak étel-, ital-, csokiautomaták.
Ágyneműt nem adnak, csak párnát, ezért a hálózsák elengedhetetlen!
*
Mi a különbség az állami/egyházi és magánszállások között? A magánszállások többsége egész nap nyitva tart, míg az állami és egyházi fenntartásúak szigorúan délután 1 órakor nyitnak (a hospitalerok egy perccel sem jönnek előbb!). Felszereltségben is jobbak a magántulajdonúak, általában kevesebb ágy van egy szobában (4-15), és tisztábbak a fürdőhelyiségek is. Van külön hideg-meleg vizes csap! Mindezt olyan 5-9 euróért adják, éjszakánként. Az állami/egyházi kevésbé felszerelt, nagy hálótermek vannak, néha akár 100 fős is. Cserébe olcsóbb (0-4 euró, Galíciában ingyenes, azaz adományokból működik, de itt is illik néhány eurót adni).
*
Mennyibe kerül az étel, ital? Nagyjából a hazai árakkal lehet számolni, de a gyümölcs nagyon drága. A legolcsóbb, ha többen összeállnak vacsorát főzni, ilyenkor fejenként akár 2 euróból is ki lehet hozni egy kiadós estebédet. Lustábbaknak ajánlom a kocsmai zarándokmenüket. Meglehetősen szegényes a választék (Kevert saláta, makaróni, paella, sült hús), de kalória- és szénhidrátdús! Általában 6-8 euróért adják, ebben benne van az ásványvíz, az üdítő vagy a bor is. Kevés igényes étterem van, csak a nagyvárosokban. Ott meg is kérik az árát.
*
Internet van? Internet majdnem mindenhol van, de legtöbb esetben csak 1-2 gép, lassú kapcsolattal. Negyed óra 0,5-1,5 euróba kerül.
*
Hogy juthatok el Fisterrára? A Santiagot követő rész is egyre jobban kiépül. Kb. 30 kilométeres távolságban követik egymást az albergók, a vége felé több is akad belőlük. Fisterrán szintén van hivatalos zarándokszállás, de csak azokat engedik ott aludni, akik gyalog érkeztek! Ha nincs időd/erőd, javaslom a buszos közlekedést: 3 óra alatt ér le az autóbus, a santiagoi pályaudvarról két-három óránként indul, kb. 10 euró a jegy egy útra.
Jó időben javaslom a zarándokstrandot alvásra, ez a település óceán felőli részén fekszik. Elég elhagyatott, de a kisvárosban mindenki tudni fogja, ha rákérdezel, merre van. A központtól kb. 800 méter.
*
Hol kapható cigaretta? Elenyésző számban lehet hozzájutni! Benzinkúton, boltokban és éttermekben ne is keresd! A nagyobb városokban vannak ún. Tabaccheria-k, ahol majdnem minden márka kapható, de ebből talán ha 3-4 akad az úton. Jobbára a kocsmákban lehet venni, automatákból. Mielőtt bedobálod a pénzt, szólj a csaposnak, hogy kapcsolja be a gépet! Árban kb. ugyanannyi, mint itthon, de készülj fel rá, hogy csak a legerősebb dohánytermékek vannak! Általában csak piros Marlboro, Kék LM, piros Pall Mall és Lucky Strike.
*
Hogyan jutok haza? Santiagóból leggyorsabban repülővel lehet hazajutni. Az Air Berlin vagy az Iberia spanyol belföldi járataival, madridi, pamplonai, vagy barcelonai átszállással pár óra alatt haza lehet érni. Ajánlott még a vonat (szintén hasonló állomásokon keresztül), vagy végső esetben a távolsági busz, ami egy nap alatt ér végig az országon. Nyári hónapokban meglehetősen nagy a zsúfoltság, érdemes előre lefoglalni a jegyet!
*
Akkor most végülis mennyiből jön ki ez az egész? A saját példámat tudom mondani: nagylábon éltem, fapadossal mentem és jöttem, TGV-vel utaztam. Időben lefoglalt helyekkel mindösszesen kb. 250 ezer forintból jöttem ki.

no comments

Comments are closed.